موتورخانه مرکزی ساختمان مسکونی چیست ؟
در این مقاله موتورخانه مرکزی ساختمان مسکونی را مورد بررسی قرار خواهیم داد. مزایا و معایب موتورخانه مرکزی ساختمان مسکونی را بیان خواهیم کرد. با ادامه مقاله با ما همراه باشید.
موتورخانه ساختمان در صورت کلی به محفظه ای می گویند که به عنوان مرکز اصلی سیستم گرمایشی یک مجموعه عمل می کند. و جهت انجام وظیفه خود از اجزای مختلفی تشکیل شده است . که از جمله آنها می توان به دیگ ، مشعل ، پمپ ها ، لوله ها ، منبع انبساط و… اشاره کرد.
آب درون موتورخانه با قرار گرفتن در مقابل انرژی گرمایی حاصل از احتراق گرم می شود . آب گرم شده از طریق لوله های رفت و برگشت به رادیاتور ها منتقل می شود .
آب گرم پس از عبور از رادیاتور ها باید دوباره به سمت موتورخانه بر گردد . در این صورت گرمایش آب و دمای محیط ساختمان حفظ می گردد. این عمل به وسیله لوله های برگشت انجام می شود . به صورتی که لوله های برگشت آب را از رادیاتور ها به سمت بخشی به نام کلکتور بر می گرداند . این برگشت به کمک پمپ های خطی انجام شده و عملی می شود .
پس از ان کلکتور لوله ای به نام لوله بای پس انتخاب می شود و در زمان خرابی پمپ به طور هوشمند شیر فلکه های پمپ را می بندد . بعد از ان شیر فلکه خود را باز می کند تا آب گرم برگشتی به صورت جریان نرمال بین بخش های دیگر به جریان افتد .
عملکرد کلی موتورخانه مرکزی ساختمان مسکونی به این صورت است
سه قسمت مهم در موتور خانه مولد حرارتی و مبدل حرارتی و لوله رابط است .
مبدل های حرارتی : وظیفه این مبدل ها این است که گرمای تولید شده در مولد حرارتی از طریق مبدل های حرارتی به داخل ساختمان را انتقال دهند .
لوله های رابط: لوله های رابط نقش انتقال گرمای سیال به مبدل های حرارتی و بازگرداندن آن به مولد های حرارتی دارند.
مولد های حرارتی: در سیستم های حرارتی وظیفه تولید حرارت و گرما دیگ یا بویلر ها هستند .
نکات مهم درباره تاسیسات موتورخانه مرکزی ساختمان مسکونی و صنعتی
- مهمترین مسئله در طراحی موتورخانه ساختمان ها و صنایع، طراحی اصولی جهت رسیدن به راندمان حداکثری و در عین حال کاهش تجهیزات و پیچیدگی های آن است که این کار معمولا توسط نرم افزارهای مخصوص طراحی تجهیزات و تاسیسات موتورخانه صنعتی و ساختمانی انجام می شود .
- تجهیزات صرفا الکتریکی و الکترونیکی معمولا در موتورخانه نصب نمی شوند و برای آنها مکانی دیگر در نظر گرفته می شود .
- معمولا تجهیزات و اجزای موتورخانه های بزرگ توسط یک مهندس یا تکنسین ساکن نگهداری می شوند .
- امروزه اجزای اصلی و تجهیزات موتورخانه توسط سیستم های کنترلی مدرن، کنترل می شوند و در ارتباط با سایر سیستم های کنترلی ساختمان مانند سیستم کنترل روشنایی، تجهیزات ایمنی و … کار می کنند .
محل قرارگیری موتورخانه ها
این اتاق معمولا به دستگاه های مکانیکی و کنترل کننده های الکتریکی ، اختصاص داده می شود . معمولا محل قرار گیری موتورخانه ها در زیر زمین خانه است و در محل ها و ساختمان های بزرگ تر معمولا این فضا در خارج از ساختمان قرار دارد و آن هم به دلیل سنگینی تاسیسات و سر و صدای زیادی است که تولید می کنند .
مزایای موتورخانه مرکزی
- طول عمر آنها بیشتر است یعنی استفاده درست و تعمیرات و نگهداری به موقع از آنها می تواند شما را تا سال ها از هزینه های زیاد و مجدد در امان نگه دارد و اینکه همیشه آب گرم و سیستم گرمایش مطبوعی در ساختمان مورد استفاده خواهید داشت .
- اجرای سیستم دودکش متمرکز برای این سیستم مرکزی یکی از مزیت های دیگر آن محسوب می شود .
- اگر موتورخانه مرکزی را برای سه واحد یا بیشتر مورد استفاده قرار دهند به لحاظ انرژی مقرون به صرفه تر بوده و هزینه های کمتری را برای ساکنین ساختمان به همراه خواهد داشت . علت اینکه گفته می شود تعداد واحد ها سه یا بیشتر باشد به لحاظ تراکم بیشتر است و همان تقسیم میزان مصرف انرژی که در تعداد واحد های بیشتر این میزان مصرف انرژی هم کمتر خواهد شد .
- به علت اینکه هوای لازم برای سوخت و احتراق از هوای آزاد بیرون تامین می شود ، کیفیت هوای داخل ساختمان ها هم بهتر شده و دچار کمبود اکسیژن نخواهند شد .
معایب موتورخانه مرکزی
- از معایب دیگر موتورخانه مرکزی ایجاد اختلاف نظر در میزان حق شارژ بین ساکنین است که عموما اتفاق می افتد.
- تغییرات مورد نیاز برای بار حرارتی واحد ها با تاخیر بیشتری انجام خواهد شد .
- نیاز به تعمبرات و نگهدرای دایم دارد که از معایب موتورخانه مرکزی است.
- استفاده از فضای بیشتر با وجود اینکه فضای مناسب برای این سیستم فضای مفیدی می تواند، نباشد اما نسبت به سیستم های دیگر به فضای بیشتری نیاز دارد.