موتورخانه هوشمند

موتورخانه هوشمند

در این مقاله در مورد موتورخانه هوشمند صحبت می کنیم. موتورخانه هایی که به شکل سنتی کنترل می شوند عملیات کنترل و تنظیم دمای بویلراز طریق ترموستات هایی که بر روی بویلر ها  و پمپ ها نصب شده انجام می شود . در واقع دمای آب چرخشی داخل رادیاتورها و فن کویل ها ثابت است مگر آنکه متصدی درجه ترموستات دیگ را تغییر دهد . این در حالیست که نیاز اصلی ساختمان به تغییر دمای آب بویلر در هر لحظه وابسته به عوامل داخلی و خارجی ساختمان مانند تغییرات دمای محیط بیرون ساختمان و نیز تغییرات و شرایط داخل ساختمان است . بنابراین ساختمان‌های نوین و جدید به موتورخانه هوشمند باید مجهرشوند.

 

موتورخانه (معرفی، اجزا، کاربرد)

 

موتورخانه هوشمند چیست؟

موتورخانه هایی هستند که نسل جدید ان ها مجهز به سنسور و عملکری که هدف آنها کاهش مصرف انرژی و افزایش سطح ارامش برودتی و حرارتی ساکنین ساختمان به صورت خودکار است . موتورخانه های هوشمند ساختمان مسکونی  نسبت به موتورخانه های سنتی تفاوت هایی بسیاری دارد. بیشتر موتورخانه های هوشمند بر پایه تکنولوژی هایی طراحی و ساخته می شوند .

 

مزایای استفاده از سیستم هوشمند موتورخانه

 

  1. تثبیت محدوده آسایش حرارتی ساکنین ساختمان در محدوده تنظیم شده توسط کاربر
  2. برطرف ساختن محدودیت کنترلی در ترموستات های دستی موجود در موتورخانه ها
  3. کاهش چشمگیر هزینه های سرویس و نگهداری تاسیسات موتورخانه مرکزی و نیز عدم نیاز به پیمانکار دائمی ساختمان
  4. راهبری و کنترل صحیح تجهیزات موتورخانه شامل مشعل ها و پمپ های سیرکولاسیون
  5. بهینه سازی در عملکرد تجهیزات موتورخانه و به تبع آن جلوگیری از مصرف بیهوده سوخت و انرژی الکتریکی
  6. با توجه به کاهش مدت زمان کارکرد تجهیزات استهلاک و هزینه های مربوطه نیز کاهش و عمر مفید آنها افزایش خواهد یافت
  7. در اختیار قرار دادن یک سیستم کنترلی با قابلیت برنامه ریزی زمانی جهت ساختمان های غیر مسکونی

 

موتورخانه هوشمند
موتورخانه هوشمند

 

کاربرد سیستم هوشمند موتورخانه در صنعت ساختمان

 

وقتی که موتورخانه های قدیمی بر روی یک درجه حرارت ثابت و معین تنظیم می شوند . تجهیزات باید در کل طول سال آن دما را برای ساختمان مهیا کنند . همین باعث تحت فشار قرار گرفتن آن ها می شود . اما زمانی که خود موتورخانه دمای لازم و مناسب را بسنجد و آن را آماده کند ، استهلاک تجهیزات کاهش می یابد و بعد ان ، خیلی کمتر از سابق به دنبال تعمیر و سرویس آن می روید  .

هوشمندسازی موتورخانه غالباً با هدف کاهش مصرف انرژی و بهبود عملکرد موتورخانه در حفظ دمای ساختمان روی یک محدوده مشخص انجام می‌شود . سیستم کنترل موتورخانه قابلیت برنامه‌ ریزی به طور روزانه ، هفتگی و ماهیانه  و سالیانه را دارد . ساختمان‌هایی مثل بانک ‌ها ، اداره ها، مراکز آموزشی و … که تنها در ساعات مشخصی از شبانه روز مورد استفاده قرار می ‌گیرند  . می‌ توانند با استفاده از سیستم موتورخانه هوشمند ، در مصرف انرژی صرفه‌ جویی کنند .

به علاوه ، این موتورخانه می ‌تواند با اجرای برنامه ضد انجماد و یخزدگی در ساختمان ‌هایی که کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند ، از ترکیدن و پوسیدگی لوله‌ ها  در فصل زمستان جلوگیری کند . قابلیت کنترل دمای آب بر اساس دمای محیط باعث می ‌شود که از سیستم  موتورخانه ‌های هوشمند برای گرمایش ساختمان‌های مسکونی ، اداری ، تجاری ، هتل‌ها ،  خوابگاه‌ها و حتی استخرها نیز استفاده شود .

 

تفاوت موتورخانه سیستم هوشمند و موتورخانه سنتی

 

آنچه بیشتر افراد درباره تأسیسات موتورخانه یا سیستم حرارت مرکزی ساختمان های قدیمی در ذهن دارند، یک اتاقک نم گرفته گرفته‌ با لوله‌ ها و اتصالات در هم و برهم و پوسیده است که برای تنظیمات دمای ترموستات دیگ بخار و پمپ‌ها باید به صورت دستی و حضوری اقدام کرد.

 

دیگ بخار استاندارد

 

از چالش‌ هایی که اکثر افراد با موتورخانه ‌ها دارند ثابت بودن دمای آب گرم موتورخانه‌ ها در مقابل دمای دائم تغییر می کند . این عدم تطابق ، که با اتلاف انرژی همراه است ، مهم  ‌ترین دلیل برای هوشمند سازی موتورخانه است .

 

چگونگی راه اندازی موتورخانه هوشمند

 

  1. راه اندازی یک جلسه برنامه ریزی شده جهت اعلام کردن هزینه ها و برنامه زمان بندی کنترل پروژه به کارفرما
  2. مدل سازی کردن کامپیوتری سیستم ها و بررسی کارکرد آن
  3. بررسی موقعیت برای اجرا کردن سیستم موتورخانه
  4. طراحی کردن مکانیکی سیستم و تحویل نقشه های الکتریکی
  5. ساختن و تکمیل تجهیزات الکترونیکی
  6. کد نویسی رایانه ای سیستم موتورخانه هوشمند و اجرای آن
  7. راه اندازی سیستم هوشمند موتورخانه و آموزش بهره برداری به اپراتور

 

کنترل از راه دور با هوشمند سازی سیستم موتورخانه

 

بر اساس اطلاعات جمع آوری شده موتورخانه توسط سنسورها ی مختلف و ارسال آنها برای کنترلر مرکزی ، رفتارهای متفاوتی ممکن است صورت گیرد. یکی از اقدامات کاربردی کنترل ها در این شرایط ، ارسال پیام به موبایل مدیریت ساختمان است . پس از ارسال پیام مدیریت می تواند از طریق نرم افزار نصب شده روی  موبایل خود تجهیزات مختلف را از راه دور را به راحتی کنترل کند . تنظیم و تغییر دمای  ان و خاموش و روشن کردن تجهیزات سیستم  و دستگاه های مختلف و بررسی وضعیت هر یک از قطعات از جمله کارهایی می باشد که از راه دور توسط مدیر قابل انجام است.