کاربرد دیگ بخار در نساجی
در این مقاله در مورد کاربرد دیگ بخار در نساجی صحبت خواهیم کرد. دیگ بخار وسیله ای است که این روزها مورد توجه بسیاری از صنایع و کسب و کار ها قرار گرفته است، چون روی هزینه های تولید و کیفیت محصول نهایی ، بسیار تاثیر می گذارد . به همین دلیل با نگاهی به صنایع متوجه می شویم که دیگ بخار از مرحله ی طراحی گرفته تا تولید و بسته بندی نهایی در همه جای سیستم حضور دارد.
به طور کلی حرارتی که بخار تولید می کند نسبت به آب داغ بالا تر است و در قبال این حرارت نیز آسیب بسیار کمتری به دستگاهها وارد می کند. این برای هر صنعتی یک مزیت بسیار بزرگ به حساب میآید و طبیعتاً نساجی و رنگرزی نیز از این قائده مستثنی نیستند.
حتی بسیاری از صنایع مرتبط دیگر با رنگرزی نیز از این پوست اندازی عقب نماندهاند و دیگ بخار و سیستمهای مبتنی بر آن را وارد کار خودشان کردهاند که خشکشوییهای صنعتی و همچنین کارخانجات فرش از مهمترین آنها هستند.
اما از آنجایی که دیگ بخار تاثیر بهسزایی روی کارخانه های نساجی و همچنین رنگرزی داشته است .
کاربرد دیگ بخار در نساجی
این که کارخانه پارچه سازی باشد یا چاپ و رنگرزی یکی از تجهیزات مهم و لازمه دیگ بخار و تجهیزات جانبی آن می باشد .
با وجود پیشرفت تکنولوژی و ظهور ماشین آلات و تجهیزات مدرن ، کاربرد دیگ های بخار راحتی زیادی را برای کارخانجات نساجی فراهم کرده است .
رنگ آمیزی ، خشک کردن ، برش زدن و چاپ ازجمله کارایی های دیگ بخار در این صنعت می باشد .
به عنوان مثال ، در کارخانه پارچه سازی از دیگ های بخار برای پختن دوغاب استفاده می کنند و در کارخانه های چاپ و رنگرزی از دیگ بخار برای گرم و خشک کردن منسوجات استفاده می شود .
مراحل رنگرزی با دیگ بخار
- ریختن رنگ : پارچه یا الیاف نساجی ابتدا با محلول رنگ آغشته میشوند .
- خشک کردن رنگ : سپس پارچه به طور کامل خشک میشود تا از وجود هرگونه رطوبت اضافی جلوگیری شود .
- تثبیت ان با بخار : پارچه خشک شده در معرض بخار داغ قرار میگیرد. گرمای بخار باعث میشود که رنگ به داخل الیاف نفوذ کند و تثبیت شود .
- شستشو کردن : در نهایت ، پارچه شسته میشود تا هرگونه رنگ اضافی یا مواد شیمیایی از آن خارج شود .
سوخت های مورد استفاده
اگر کارخانه ریسندگی فقط از مواد پنبه ای ، نخ خام را تولید کند و نیازی به ثابت کردن رنگ برای الیاف نداشته باشد ، می توان از باقی مانده ظرفیت دیگ بخار برای تامین کردن رطوبت در فصل های سرد و برای گرما دادن مجدد الیاف استفاده کرد.
سوختهای مورد استفاده برای تولید انرژی حرارتی به طور کلی روغن دیزل ، روغن سنگین ، LPG، زغال سنگ ، گاز طبیعی و سوختهای جامد مثل پوسته روغن نخل ، پوسته برنج و سایر سوختهای زیستی هستند.
قیمت و ظرفیت دیگ بخار در صنایع نساجی
پارامترهای مختلفی در تعیین کردن قیمت دیگ بخار نساجی و رنگرزی مطرح است ؛ اما مهم ترین پارامتر در تعیین قیمت دیگ بخار صنایع نساجی و رنگرزی تجهیزات بکار رفته در ساخت بویلر صنعتی است . کیفیت بالای تجهیزات باعث تعیین قیمت مناسب دیگ بخار می شود . از طرفی ظرفیت دیگ بخار هم در تعیین قیمت دیگ بخار تأثیر می گذارد . تعیین ظرفیت دیگ بخار صنایع نساجی و رنگرزی بر اساس مقدار درجه حرارت و فشار موردنیاز جهت تولید پارچه صورت میگیرد . اگر نیاز به دو عدد بویلر صنعتی برای تولید پارچه باشد باید دقت داشته باشید مقدار درجه حرارت ، ظرفیت گرمایی و فشار هر دو بویلر برابر باشد.
ویژگی های استفاده از دیگ بخار در نساجی
- هزینه ی تولید انرژی حاصل از دیگ بخار نسبت به هزینه ی تولید سایر انرژی ها بسیار کمتر است.
- دیگ بخار صنعتی برقی غیر سمی است و هیچ خطری برای کاربران و محیط زیست ندارد.
- عملیات انجام شده در این دیگ ها خاصیت استریلازیسون و ضد عفونی کنندگی دارد.
- در دیگ بخار صنعتی نساجی امکان ایجاد حرارت بالا نیز وجود دارد.
- در دیگ بخار صنعتی نساجی دما یکنواخت توزیع می شود.
- در این دیگ های بخار امکان اندازه گیری و مدیریت گرما و بخار وجود دارد.
برخی از کاربردهای دیگ دیگ بخار را در مقالات زیر بخوانید: