بویلر چگالشی

بویلر چگالشی

در این مقاله بویلر چگالشی را مورد بحث و بررسی قرار می دهیم. اگر می خواهید بدانید بویلر چگالشی چیست؟ چه ویژگی هایی دارد؟ و نحوه کار بویلر چگالشی آشنا شوید با ما در این مقاله همراه باشید.

بویلر چگالشی چیست؟

در یک دیگ معمولی با احتراق سوخت گازهای داغ تولید می شود که با گذشتن از مبدل حرارتی بیشتر این انرژی به آب منتقل می شود، که باعث بالا رفتن دمای آب می شود.

بخار آب نیز یکی از گازهای داغ تولید شده در فرآیند احتراق است، که نتیجه ترکیب هیدروژن با اکسیژن می باشد. اما دیگ های چگالشی حرارتی ایجاد شده توسط گازهای داغ اگزاست که تلف می شوند را جذب می کند. در ادامه بخار آب موجود در گازهای خروجی محصول احتراق، با از دست دادن گرمای نهان تبخیر به آب مایع تبدیل می شود و این گرمای نهان نیز به آب داده می شود که این عمل اضافی بازدهی دیگ را تا ۱۰- ۱۲% بالا می برد .

در حقیقت بخار آب یکی از محصولات احتراق است که در دیگ های معمولی در دمای بالا از دودکش خارج می شود. دمای گازهای اگزاست تا ۶۰ درجه سانتیگراد پایین آورده می شود که این کاهش دما سبب تبدیل بخار آب موجود در دودهای اگزاست به حالت مایع می گردد به این پدیده کندانس گفته می شود. دیگ هایی که از این تکنولوژی استفاده می کنند به دیگ های چگالشی یا کندانس معروف هستند.

بویلر چگالشی
بویلر چگالشی

مقایسه عملکرد دیگ چگالشی و غیر چگالشی

بواسطه کاملتر بودن فرآیند احتراق دردیگ های چگالشی،تولید گاز ها نسبت به دیگ های غیر چگالشی ، به میزان قابل توجهی کاهش می یابد .

به جزراندمان بالای حرارتی و پایین بودن آلایندگی زیست محیطی دیگهای چگالشی ، قابلیت تغییر ظرفیت ،  کنترل پذیری وکاهش میزان فضای اشغال شده در موتورخانه ، سهولت درنصب و راه اندازی ، تعمیر و نگهداری آسان ، کاهش هزینه های جاری ساختمان و همچنین کاهش میزان سر و صدا از دیگر ویژگی های مهم دیگ های چگالشی می باشند .

 

برخي از مهمترین ويژگي هاي بويلرهاي چگالشي

  1. كم سر و صدا و بدون لرزش .
  2. بهينه سازي مصرف انرژي موتورخانه .
  3. حداقل تا 50 درصد کاهش مصرف انرژي سالانه در مقايسه با موتورخانه هاي رايج .
  4. بازگشت سرمايه كمتر از 2 سال از نگاه ملي و 4 سال از زاویه دید دولت و 7 سال از زاویه دید خانگي .
  5. بيشترين بازدهی در كمترين فضاي ممكن موتورخانه .
  6. دارای سيستم كنترلی پيشرفته مناسب که كاربرد آن را در انواع سيستم هاي گرمايش ساختمان مناسب می سازد .
  7. كوچكی ابعاد، سبكی وزن همراه با توان خروجي بسيار زياد .

 

معایت دیگ های چگالشی

  1. نیاز به نصب فن جهت خارج شدن دود .
  2. نیاز به پایین بودن نرخ Turndown در بویلرهای چگالشی .
  3. خورندگی آب چگالنده و داشتن خاصیت اسیدیسیستم تخلیه کندانسیت .
  4. کاربرد اولیه تنها در سیستم های توزیع آب گرم .
  5. داشتن هزینه اولیه بالا نیاز به پمپ در برخی مدل ها .
  6. نیاز به نصب مبدل بزرگتر .
  7. تجمع دود پیرامون ساختمان های مجاور و خانه .

 

تخلیه سیستم های دیگ چگالشی

آب چگالیده تولید شده دارای مقداری حالت اسیدی است. به همین دلیل برای قسمت هایی که در معرض خورندگی هستند ، باید مواد مناسب انتخاب شود . معمولا در دماهای بالا از آلیاژهای آلومینیوم و استیل ضد زنگ استفاده می گردد .

به دلیل دمای کم گازهای خروجی نهایی که تا ۳۸ درجه نیز می رسد، همیشه باید از یک فن استفاده شود. دلیل عدم استفاده از دودکش های سنتی قدیمی یا داکت های گالوانیزه، دمای پایین بویلر است . به منظور خروج گازها تنها می توان از یک لوله PVC در مصارف خانگی استفاده نمود .

برای دفع حالت اسیدی نیاز به یک تکه شلنگ پلیمری و یک تله بخار است تا از ورود گازها به محیط جلوگیری نماید .  به منظور رفع این مشکل می توان از یک خنثی کننده استفاده نمود. مخزن خنثی کننده موجب بالا بردن pH کندانس شده و سپس به فاضلاب تخلیه می گردد .

 

نحوه کار بویلرهای چگالشی

دیگ های گازی با سوزاندن گاز طبیعی عمل گرمایش آب را انجام می‌دهند . هنگامی‌که گاز طبیعی می‌سوزد ،  بخار آب و گاز ‌دی‌اکسید کربن را به‌عنوان محصولات ثانویه تولید می‌کند. این گازها از طریق دودکش درحالی‌که گرمای ارزشمندی را به‌همراه دارند به سمت هوای آزاد خارج می شوند.

با عبور این گازها حول یک مبدل حرارتی، گازها خنک می‌شوند و عمل چگالش یعنی بازگشت آن‌ها به حالت مایع صورت می‌پذیرد .  گرمایی که قرار بود تلف شود ، دوباره به چرخه مصرف باز می گردد . بویلرهای چگالشی قادرند بیش‌تر گرمایی که معمولاً بواسطه‌ی گازهای خروجی از طریق دودکش تلف می‌شوند را دوباره مورد استفاده قرار دهند .

 

مقالات بیشتر را در وبلاگ بخارتجهیز بخوانید.