مخازن اتمسفریک

مخازن اتمسفریک

در این مقاله مخازن اتمسفریک را معرفی می کنیم همچنین دلیل مچاله شدن مخازن اتمسفریک را نیز مورد بررسی قرار می دهیم.

معرفی مخازن اتمسفریکمخازن اتمسفریک به نوع خاصی از سازه ها می گویند که برای نگهداری سیالات در فشار اتمسفر کاربرد دارند .

این دسته از مخازن را به عنوان مخازن فشار پایین نیز می شناسند و فشار داخل آن ها نباید از 103 کیلوپاسکال فراتر رود؛ برخلاف مخازن تحت فشار که برای نگهداری سیالات با فشار چندین برابر فشار اتمسفر استفاده می شوند.

صنایع پایین دستی نفت و گاز مانند پتروشیمی ها و پالایشگاه ها به عنوان مشتریان شماره یک این مخازن به شمار می روند.

علاوه بر آن ها، صنایع لبنی و تولیدکنندگان آب میوه ها نیز برای نگهداری مایعات از این مخازن استفاده می کنند.

هر چند از این نوع مخازن می توان برای ذخیره طولانی مدت سیالات نیز استفاده کرد ؛ اما کاربرد اصلی آن ها چیز دیگری است.

معمولا در خطوط تولید و فرآیندی، نیاز است که سیالات را در زمان کوتاه و با حجم مشخص ذخیره کرد  . مخزن های اتمسفریک در چنین شرایطی استفاده می شوند . در واقع می توان گفت که به نوعی نقش واسطه را ایفا می کنند.

کربن استیل مهم ترین ماده اولیه مورد استفاده در ساخت مخزن اتمسفریک است که البته از ترکیب آلیاژهای دیگر نیز در آن استفاده می شود.

 

مخزن شناور یا مخزن متحرک

 

دلیل مچاله شدن مخازن اتمسفریک

مخازن ذخیره اتمسفریک یا مخازن ذخیره فشار پایین یکی از تجهیزات کلیدی صنایع مختلف بویژه صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی است. از این ظروف برای ذخیره انواع مایعات در حین فرآیند و یا بعنوان انبارش استفاده می شود . مشخصه اصلی این مخازن فشار کمتر از 15 است. این مخازن از حجم های چند ده گالن تا ده ها هزار گالن ساخته می شوند . در مخازن بزرگ به علت حجم زیاد متریال مورد نیاز اغلب ضخامت دیواره به صورت حداقلی در نظر گرفته می شود . ابعاد بزرگ و ضخامت کم باعث می شود با افزایش ناچیز فشار از حداکثر فشار کاری مجاز مخزن دچار ترکیدگی گردد و یا با کاهش فشار کمتر از فشار اتمسفر مخزن دچار خلاء شود و مچاله گردد .

افزایش فشار درون مخزن می تواند در اثر افزایش ناگهانی دما یا ورود مایع به درون مخزن رخ دهد و به عکس ایجاد خلاً یا فشار منفی درون مخزن می تواند در اثر کاهش دما یا خروج مایع از مخزن انجام گیرد . آزادسازی فشار اضافی توسط خروج مقداری از بخارات از مخزن انجام می گیرد . همچنین شکسته شدن خلاء دررون مخزن توسط تزریق گاز خنثی و یا ورود هوای بیرون به درون مخزن انجام می گیرد . در بسیاری از مخازن ذخیره به دلایلی از قبیل جلوگیری از ورود اکسیژن به درون مخزن و بنابراین کم کردن احتمال انفجار و آتش سوزی و دلایل متعدد دیگر نیاز به تزریق گاز خنثی با فشار بسیار پایین به درون مخزن است . در همه مخازن ذخیره باید امکان تخلیه حجم زیادی از بخارات در هنگام آتش سوزی باید وجود داشته باشد .  عوامل ذکر شده و عوامل متعدد دیگر موجب می شود که برای کارکرد ایمن و صحیح یک مخزن نیاز به چهار تجهیز مهم و حیاتی زیر باشد . که پس از معرفی شرح مختصری در مورد آن آورده شده است.

 

مخازن اتمسفریک
مخازن اتمسفریک

راه های غلبه بر چالش های مخازن اتمسفریک

انجمن ملی ایمنی آتش مشخصات مخازن را برای مخازن ذخیره‌سازی بالای سطح زمین و دیگر انواع مخازن تعیین کرده است که کارکنان باید در جریان این مقررات باشند.

نصب تجهیزات اطفاء حریق مانند دستگاه‌های فوم مخزن جداگانه ، شیرهای آتش‌نشانی ، حلقه‌های آتش‌نشانی و مانیتورها در محل ذخیره‌سازی و دستگاه‌های اسپری آب برای خنک کردن سطوح مخازنِ در معرض خطر می‌تواند به مهار وضعیت در صورت وقوع آتش‌سوزی در مخزن مجاور کمک کند .

 

بازرسی مخازن اتمسفریک

مخازن اتمسفریک به سازه‌هایی اشاره می‌کند که برای نگهداری انواع مایعات در فشار اتمسفر بکار می رود . مخازن ذخیره اتمسفریک اغلب به شکل استوانه، عمودی یا افقی با کف تخت ،  مخروطی ، شیب‌دار و سقف ثابت یا شناور طراحی می‌شود . این مخازن به دو دسته زیرزمینی و روزمینی تقسیم می‌شود . مخزن اتمسفریک از مخازن ذخیره سازی پیچیده و مهم است که در صنایع پتروشیمی به منظور ذخیره سازی محصولات گازی و مایع است . در این نوع از مخازن، ماده ذخیره شده تحت فشار اتمسفریک ذخیره می‌شود . مخازن ذخیره اتمسفریک روزمینی اغلب برای ذخیره سیالاتی مانند بنزین ، آب ، مواد شیمیایی ، سیالات خطرناک و خورنده کاربرد دارد که بر اساس استانداردهای سختگیرانه صنعتی طراحی می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر در مورد سایر انواع مخزن ها به بخش مقالات وب سایت بخارتجهیز مراجعه کنید.