مخازن تحت فشار استاندارد
استفاده از مخازن تحت فشار استاندارد بسیار مهم است و استاندارد و کاربرد های مخازن تحت فشار از اهمیت بالایی در صنعت ساختمان برخوردار است؛ به دلیل اینکه مخازن برای ذخیره سازی و انتقال مواد تحت فشار بالا استفاده می شوند. رعایت طراحی مخازن تحت فشار مطابق با استاندارد های صنعتی ، از جمله انتخاب مواد مناسب ، رعایت الزامات ایمنی و بررسی های دوره ای ، برای تضمین نحوه عملکرد صحیح و ایمنی این مخازن ضروری است . استاندارد ها و طراحی درست به پیشگیری از خطرات احتمالی و بهینه سازی عملکرد کمک می کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مخازن تحت فشار، مقاله “معرفی کامل مخازن تحت فشار” را مطالعه کنید.
اهمیت بازرسی مخازن تحت فشار
در مخازن تحت فشار ، سیالاتی با فشاری غیر از فشار اتمسفر نگهداری می شوند . این فشار می تواند ناشی از فشار سیال و یا فشار ناشی از افزایش دمای مخزن باشد.
و بعد از ان فشار ایجاد شده موجب میشود که این مخازن خطر زیادی به همراه داشته باشند و عدم سلامت آن ها منجر به حوادث مالی و مهمتر از آن ، آسیب های جانی غیر قابل جبرانی شود.
همین مساله موجب می شود که بازرسی مخازن در مراحل طراحی ، ساخت و استفاده بسیار مهم شود و استاندارد های مختلفی به منظور این بازرسی موجب گردد . به طور کلی ، در انواع بازرسی از برخی تست های غیر مخرب مانند تست التراسونیک ، استفاده می شود. با اینحال استانداردهای ویژهای برای این بازرسیها وجود دارد.
اصول درست بازرسی مخازن تحت فشار
امروزه مخازن تحت فشار در صنعت کاربرد بسیار زیادی دارند ، بطوری که در صنایع نفت و گاز ، پتروشیمی ، پالایشگاه ها و نیروگاه ها این مخازن وظیفه حیاتی را به عهده میگیرند . مخازن تحت فشار انواع متفاوتی دارند و از نمونـه های ساده که برای نگهداری هوای فشرده استفاده می شوند تا مدل های مختلفی پیشرفته تر که در پالایشگاه ها مورد استفاده قرار میگیرند ، کاربرد بسیار دارد.
مخازن تحت فشار به گونه ها ی متفاوتی طراحی می شوند و این طراحی بر اساس کاربرد آن ها انجام می شود . معمولا ظاهر کلی مخازن تحت فشار شبیه به هم است و دارای بدنه ایی استوانه ایی یا کروی شکل هستند که به علت کاهش تمرکز تنش به این شکل ساخته می شوند.
کدها و استاندارد های طراحی مخازن تحت فشار (مخازن تحت فشار استاندارد)
کدها و استانداردهای مختلفی برای طراحی مخازن تحت فشار توسط کشورهای مختلف تهیه و ارائه شده است . این کشورها سازندگان در زمینه مخازن تحت فشار را وادار می کنند که دستورالعمل های ارائه شده در استانداردهای مربوطه را حتما رعایت کنند که از هرگونه حادثه ناخواسته جلوگیری شود و مخازن تحت فشار استاندارد تولید کننده. بعضی از این استانداردها ارائه شده است.
- ASME II – Materials
- ASME IV – Construction of Heating Boilers
- ISO 11439
- ASME III – Construction of Nuclear Facility Components
- ASME VIII-1 / VIII-2 – Construction of Pressure Vessels
- ASME I – Construction of Power Boilers
استاندارد بازرسی دیگ ها و مخازن تحت فشار : ISIRI 18132
استاندارد ملی ایران به شماره ۱۸۱۳۲ که به تازگی در کشور تهیه و تدوین شده است معیار بسیار خوبی جهت بازرسی حین ساخت مخازن تحت فشار و دیگ های بخار می باشد . این استاندارد به تنها یی نمی تواند پوشش دهنده کلیه الزامات بازرسی مخازن تحت فشار و دیگ بخار باشد . استفاده از استاندارد تخصصی این تجهیزات به کمک این استاندارد می تواند تکمیل کننده کلیه ایستگاه های بازرسی برای ساخت مخازن تحت فشار و دیگ بخار باشد.
استاندارد بازرسی دیگ ها و مخازن تحت فشار ASME
در این بخش کد سرخط الزامات اجباری ، ممنوعیت های خاص و راهنمایی غیر اجباری برای مواد مخازن تحت فشار ، طراحی ، ساخت ، معاینه ، بازرسی ، آزمایش ، صدور گواهینامه سلامت مخازن ، و جبران فشار داده میشود بخش 8 ASME Code دارای سه قسمت است.
بخش اول فشار را تا 3000 psi پوشش میدهد، بخش 2 یک قانون جایگزین دارد و تا 10000 psi را پوشش میدهد و بخش 3 را میتوان برای فشار بیش از 10000 psi استفاده کرد.
زیر بخش A شامل قسمت UG، پوشش کلی الزامات مورد نیاز برای همه ی مخازن تحت فشار است.
استاندارد بازرسی دیگ ها و مخازن تحت فشار ISO 16528
اولین نسخه استاندارد ایزو 16528 توسط انجمن ایالات متحده امریکا ASME در سال 1914 میلادی طی یک نسخه 114 صفحه ای منتشر شد. استاندارد ISO 16528-1 توسط کمیته فنی ISO/TC 11 در سال 2002 ویرایش و در سال 2007 طی دو نسخه ISO 16528-1 و ISO 16528-2 منتشر شد.
بخش اول استاندارد 16528
الزامات عملکرد دیگها و مخازن تحت فشار را برای اطمینان از یکپارچگی مرز فشار مشخص میکند. یک الزام ایمنی مهم ، تهیه مناسب الزامات فنی با در نظر گرفتن حالت های مختلف خرابی است که می تواند در دیگ ها و مخازن تحت فشار رخ دهد. راهنمایی در مورد این حالت ها همراه با معیارهایی برای ارضای آنها ارائه شده است.
بخش دوم استاندارد 16528
بخش دوم استاندارد ، که مختص عملکرد است ، اجازه همزیستی استانداردها را می دهد و رویکردی را برای جای دادن نوآوری های فنی ، چارچوب های نظارتی موجود و نیازهای بازار ارائه می کند . این بخش همچنین روشی را برای شناسایی استاندارد های تجویزی که الزامات این بخش را برآورده میکنند ، ارائه می دهد .