بررسی کامل سختی گیر نیمه اتوماتیک

بررسی کامل سختی گیر نیمه اتوماتیک

در این مقاله به یررسی کامل سختی گیر نیمه اتوماتیک می پردازیم. سختی گیر نیمه اتوماتیک چیست؟ سختی گیر چه کاربردهایی دارد؟ و پاسخ به همه سوالات شما در این مقاله آورده شده است.

مقدمه بررسی کامل سختی گیر نیمه اتوماتیک

املاح کلسیم و منیزیم از جمله عمده ناخالصی های آب به شمار می روند. مقدار بیش از حد این املاح، برای مصارف صنعتی و خوراکی مناسب نمی باشد. سختی آب، عامل تشکیل رسوب در دیگ ­های بخار، مبدل­ های حرارتی، برج­های خنک کننده و سیستم های سرد­کننده و … می باشد. سختی­ گیر­های رزینی بخارتجهیزخراسان راه حل مناسبی برای مقابله با سختی آب می باشد.

در آب های صنعتی بالا بودن سختی آب سبب تشکیل رسوبات سخت در جدار لوله ها، دیگ های بخار و آب گرم می گردد که علاوه بر افزایش افت فشار در طول مسیر لوله، سبب کاهش ضریب انتقال حرارت می شود.

بالا بودن سختی در آب های آشامیدنی سبب ایجاد طعم خاص و امراض مختلف می گردد. حد مجاز سختی آب های آشامیدنی مطابق استاندارد WHO به میزان ۲۵۰ میلی گرم در لیتر بر حسب CaCo3 تعیین شده است.

موارد کاربرد:

  • کاهش سختی آب های آشامیدنی
  • حدف سختی آب تغذیه دیگ بخار
  •  حدف یا کاهش سختی آب سیستم های گرمایش و سرمایش
  • حدف یا کاهش سختی آب مورد نیاز در صنایع مختلف

ساختمان سختی گیر:

بدنه اصلی سختی ­گیر از ورق فولادی با مشخصات و محاسبات فنی طبق استاندارد متناسب با فشارکاری مورد نیاز طراحی و ساخته شده و کلیه سطوح داخلی پس از سند بلاست با سه لایه رنگ اپوکسی پوشش داده شده است. سختی ­گیرهای رزینی معمولا به همراه یک شیر نیمه اتوماتیک و کلیه لوله کشی ها و اتصالات لازم و ظرف نمک از جنس پلی اتیلن ارائه می گردد.

آب ورودی به ­وسیله دیسک ­های آب پخش ­کن در ­قسمت فوقانی به طور یکنواخت بر روی سطح رزین پاشیده شده و آب نرم درقسمت تحتانی توسط نازل­های آب ­جمع ­کن که بر روی عدسی  دوبل تعبیه شده جمع ­آوری می­گردد. نازل­ ها از جنس پلی وینا مقاوم در برابر خوردگی و شکنندگی می باشد.

این محصول به همراه رزین با مارک ­های معتبر دنیا همچون رزین پرولایت انگلیس و یا رزین دئولایت هند که تحت لیسانس انگلستان می­ باشد ارائه می­ گردد. جهت جلوگیری از عبور رزین از نازل ­ها، سطح بین صفحه نازل­ها و بستر رزین به ارتفاع مناسب توسط سیلیس با دانه بندی درشت­ تر پوشانده می شود.

نحوه عملکرد سختی گیر: 

در فرایند سختی ­گیری به  منظور حذف کلسیم و  منیزیم، آب  سخت از میان رزین­ های تبادل یونی که در داخل مخزن دستگاه قرار دارند عبور می نماید.

رزین تبادل یونی، سدیم موجود خود را با  کلسیم و منیزیم موجود در آب جا به جا  می­ نماید به گونه­ ای که آب عبوری از رزین، بدون سختی و تنها حاوی نمک های سدیم می باشد. در این شرایط کلسیم و منیزیم در داخل رزین جای گرفته­ اند. رزین سختی گیر دارای ظرفیت محدود می باشد و پیش از آنکه ظرفیت رزین سختی­ گیر اشباع گردد، می باید عملیات احیا سازی با محلول کلرید سدیم یا همان نمک متبلورانجام شود. اگر رزین کاتیونی با محلول نمک شستشو داده شود، خاصیت سختی­گیری خود را باز می یابد و احیاء می گردد.

عملیات بهره بردای و راه اندازی اولیه سختی گیر رزینی بخارتجهیزخراسان باید دقیقا مطابق دستور العمل ارائه شده صورت گیرد تا نتیجه مطلوب حاصل گردد. همچنین باید دقت شود رزین سختی گیر دارای ظرفیت محدود می باشد و پیش از آنکه ظرفیت رزین سختی­ گیر اشباع گردد، می باید عملیات احیا سازی با محلول کلرید سدیم یا همان نمک متبلور انجام شود. اگر رزین کاتیونی با محلول نمک شستشو داده شود، خاصیت سختی­گیری خود را باز می یابد و احیاء می گردد.

آشنایی با اجزا محصول و سیستم لوله­ کشی:

بررسی کامل سختی گیر نیمه اتوماتیک
بررسی کامل سختی گیر نیمه اتوماتیک

تذکرات مهم

  1. ضروری است از یخ زدگی رزین و آب در سختی گیر جلوگیری به عمل آید. یخ زدگی موجب از بین رفتن رزین می گردد.
  2. سختی آب خروجی از سختی گیر همواره باید از طریق شیر نمونه گیری به وسیله کیت سختی  سنج کنترل گردد. به محض اینکه سختی آب از حد مجاز بیشتر شود، باید نسبت به عمل احیاء اقدام نمایید.
  3. اطمینان حاصل کنید در زمان احیاء ، فشار داخل مخزن بین ۱٫۷ بار تا ۳٫۵ بار باشد. اگر فشار داخل مخزن کم باشد، در مکش آب نمک اختلال ایجاد خواهد شد و در فشار های بالا ممکن است قطعات شیر چند راهه صدمه ببیند.
  4. هتر است در فشارهای بالاتر از ۴٫۵ بار قبل از ورودی شیر چند راهه، از یک شیر فشارشکن استفاده نموده، یا حداقل در زمان تغییر موقعیت دسته شیر چند راهه، شیر شماره ۱ (ورودی) را بسته تا از وارد شدن فشار ناگهانی به شیر چند راهه جلوگیری شود.
  5. هنگام حرکت دادن دسته شیر چند راهه، آن را به آرامی به طرف خود کشیده و در موقعیت مورد نظر قرار دهید. چرا که با رها کردن ناگهانی ممکن است قطعات داخلی شیر صدمه ببیند.
  6. استفاده از نمک متبلور شده با خلوص بالا توصیه می گردد. اگر از سنگ نمک و یا نمک معمولی استفاده گردد به سبب ناخالصی در نمک، عمر رزین بسیار کاهش یافته و رزین بطور کامل احیاء نمی¬گردد.
  7. میزان مکش آب نمک در کارخانه از پیش تنظیم شده است در صورت نیاز امکان تنظیم مجدد مکش آب نمک در پشت شیر چند راهه کنار لوله آب نمک وجود دارد. (میزان مکش باید به گونه ای باشد که احیای رزین با آب نمک با غلظت حدود۱۰% انجام شود.) کاهش مکش آب نمک می تواند به دلیل کاهش فشار درون سختی گیر باشد. همچنین لازم است کنترل شود عاملی موجب گرفتگی مسیرآب نمک نگردد.
  8. استفاده از آب های گل آلود و دارای مواد معلق و همچنین آب هایی که دارای املاح آهن، منگنز، مس و دیگر فلزات سنگین می باشند، رزین های سختی گیر را زود فرسوده و آبدهی دستگاه سخت گیر را کم می کنند. توصیه می شود قبل از دستگاه سختی گیر، مواد معلق آب توسط یک فیلترشنی جدا سازی شوند.
  9. توصیه می گردد سالی یکبار بدون اینکه شیر چند راهه باز شود از شکاف بین کلاهک و بدنه شیر، با گریس معمولی عملیات گریسکاری انجام شود