موتورخانه (معرفی، اجزا، کاربرد)
در مقاله موتورخانه (معرفی، اجزا، کاربرد) به معرفی موتورخانه می پردازیم. نحوه کارکرد موتورخانه را توضیح داده و اجزای موتورخانه را معرفی می کنیم. در طراحی و نصب موتورخانه به عنوان قلب ساختمان و مهم ترین قسمت سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان ، باید حساسیت زیادی به خرج داد تا بتوان کاربردی ترین اجزای ممکن را برای آن انتخاب کرد.
موتورخانه چیست؟ | موتورخانه (معرفی، اجزا، کاربرد)
در جواب به سوال موتورخانه چیست باید بگویم که به اتاق و یا بخش جداگانه ای از یک ساختمان گفته میشود که وظیفه نگهداری تجهیزات مکانیکی و الکترومکانیکی جهت گرمایش و سرمایش یک محیط مسکونی ، اداری ، صنعتی و … را به عهده دارد موتورخانه میگویند .
در محیطهای مسکونی کوچک برای راه اندازی موتور خانه یک اتاق کفایت می کند ولی در مکانهایی با متراژ بالا مانند بیمارستان ها ، هتلها ، کارخانهها و … از چند اتاق برای راه اندازی موتور خانه استفاده میکنند .
نحوه کارکرد موتورخانه
در مقاله موتورخانه (معرفی، اجزا، کاربرد) حالا که دانستیم موتورخانه چیست باید طرز کار این سیستم گرمایشی را نیز درک کنیم. در واقع موتورخانه از تجهیزات مختلفی مانند پمپ آب ، سختی گیر، منبع انبساط و … تشکیل شده است. سختی گیر یکی از قطعات اصلی موتورخانه است و همان طور که از نام آن انتظار می رود، وظیفه گرفتن مواد معدنی ، کلسیم و سایر املاح آب است.
طرز کار موتورخانه به این صورت است وقتی آب از سختی گیر عبور کرد ، وارد دیگ آب بخار میشود و سپس این آب گرم یا سرد توسط لوله کشی ها به پمپ میرسد . پمپ جریان آب را از لوله های آب سرد و گرم به تمام دستگاه های خنک کننده و گرم کننده مانند فن کویل و رادیاتور منتقل میکند .
تجهیزات و تاسیسات ایجاد کننده آب گرم و سرد
- بویلر ها یا همان دیگ های آبگرم یا بخار داغ با مشعل گازسوز با راندمانی بین 78 تا 86 درصد
- چیلر ها
- برج خنک کننده نصب شده در فضای آزاد مانند بام یا حیاط
بعد از اینکه فهمیدیم موتورخانه چیست باید به این پرسش پاسخ دهیم که این سیستم از چه اجزای مهمی تشکیل شده است.
دیگ آب گرم
یکی از مهم ترین اجزای این سیستم دیگ آب گرم است که باید در همه موتورخانهها وجود داشته باشد . دیگ آب گرم یا بویلر در دو نوع فولادی و چدنی ساخته میشود که هرکدام ویژگی های خاص خود را دارند .
دیگهای فولادی بسیار بزرگتر هستند و مقاومت بالایی دارند. این دیگها ظرفیت گرمایی بسیار بالاتری از دیگهای چدنی دارند و برای گارکاهها ، کارخانهها و فضاهای صنعتی مناسبتر هستند .
دیگ آب گرم از یک مخزن بهره می برد که آب وارد آن می شود. سپس با کمک مشعل ، آب به دمای مورد نیاز می رسد. بعد از گرم شدن ، آب از لوله های خروجی آن خارج می شود و به سمت لوله های آب در سیستمهای گرمایشی یا منبع آب مصرفی هدایت می شود . از آب گرم بویلر میتوان برای راه اندازی سیستمهای گرمایشی مختلفی مانند رادیاتورها ، داکت اسپلیت و فن کویل نیز بهره برد.
دیگ های چدنی از پرههایی تشکیل میشوند که با توجه به تعداد پرهها ، ظرفیت حرارتی دیگ میتواند متفاوت باشد . دیگهای چدنی دارای ابعاد جمعوجورتر، وزن کمتر و نصب آسان تر هستند به همین دلیل یک گزینه مناسب برای موتورخانه های مسکونی به شمار می روند.
مزایای موتورخانه نسبت به پکیج | موتورخانه (معرفی، اجزا، کاربرد)
- قدرت بیشتر در تأمین آبگرم بهداشتی و آب گرمایشی شوفاژ .
- جدا و دور بودن محل تولید آبگرم از محل زندگی و آسایش ساکنین .
- کم بودن هزینه های تجهیزات و نگهداری در بلند مدت .
- عمر طولانی تر و کارکرد ایمن تر .
- مصرف انرژی کمتر و هزینه های کمتر شارژ بهینه .
- نگهداری، سرویس و تعمیرات بدون اختلال در آپارتمان و ایجاد ناراحتی برای ساکنین .
سیستم کنترل هوشمند
این مورد در واقع در موتورخانه های امروزی و جدید مورد استفاده قرار می گیرد و حالتی اختیاری ولی بسیار کاربردی هستند.
در این حالت دیگر سیستم موتورخانه به صورت دستی و توسط کاربر روشن یا خاموش و یا تنظیم نمی شود، بلکه تعداد زیادی حسگر و عملگر به یک سیستم پردازش مرکزی متصل هستند که بر مبنای اطلاعاتی که از حسگر ها از محیط بدست می آید و برنامه ای که به سیستم پردازش مرکزی داده است، تصمیمی مبنی بر تنظیم موتور خانه گرفته می شود و از طریق عملگر هایش به موتورخانه اعمال می شود.
برای مثال یک بویلر می تواند یک عملکر داشته باشد . بدین صورت که مشعل آن از طریق فرمان سیستم پردازش مرکزی روشن یا خاموش شود.
در مقاله موتورخانه (معرفی، اجزا، کاربرد) به معرفی موتورخانه و اجزای آن پرداختیم و کاربرد و نحوه کار موتورخانه را مورد بررسی قرار دادیم. برای مطالعه مقالات بیشتر به بخش وبلاگ سایت بخارتجهیز مراجعه کنید.